Nieuws & Blog


Wat is Registerleraar.nl?

Registerleraar.nl is het beroepsregister voor leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs. Door je te registreren als leraar laat je zien dat je bevoegd en bekwaam bent én dat je hieraan blijft werken. Leerlingen, ouders, collega’s en schoolleiding kunnen vertrouwen op jouw professionaliteit. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het hoe en waarom van het lerarenregister in één minuut in dit filmpje.

Voor mij – als trainer, coach en therapeut –  is het de meest normale zaak van de wereld: ik zorg dat ik me blijf ontwikkelen op mijn vakgebied én ik leg daar verantwoording over af bij mijn beroepsverenigingen. Dit zorgt voor transparantie en zekerheid.

In onderwijsland is een registratie van professionele ontwikkeling echter een nieuw fenomeen. Ik hoor er verschillende geluiden over. Variërend van “goed idee, fijn om te kunnen laten zien dat ik me blijf ontwikkelen” en “handig bij solliciteren” tot “waarom, dat hebben we nooit gehoeven en toen ging het toch ook goed?” en “wat een onzin om alles vast te leggen in een register”.

Het leraarregister is nog in ontwikkeling en het heeft dus nog niet zijn definitieve vorm gekregen. Toch zijn leraren verplicht om zich vanaf augustus 2017 te registreren. Het wordt je niet heel moeilijk gemaakt, want professionele ontwikkeling wordt in vele vormen geaccepteerd: van een masteropleiding tot meedoen aan een conferentie, van intervisie tot teamtraining, van het lezen van vakliteratuur tot een workshop. Zelf ben ik heel erg blij dat Registerleraar.nl ook de persoonlijke ontwikkeling als onderdeel van de professionele ontwikkeling erkent en als zodanig waardeert.

Natuurlijk heb ik mijn activiteiten ook ingediend ter validatie. Voor 2 activiteiten heb ik inmiddels een accreditatie gekregen, te weten:

Ik houd jullie op de hoogte wanneer er weer een van mijn activiteiten is opgenomen in het register!

Mocht je zelf nog twijfelen aan het nut van het leraarregister, kijk dan eens naar het volgende filmpje en laat je inspireren door collega’s.