Teamwerken is teamleren

Haal het beste uit je team!

In het onderwijs wordt stevig ingezet op het werken in teamverband. Het is daarbij een uitdaging om je bewust te blijven van het eigen handelen binnen dat team: kritisch en nieuwsgierig te blijven, beter te willen worden en de drang te hebben om je te blijven ontwikkelen.

Wanneer in een team verwikkelingen ontstaan, is een deel daarvan zichtbaar en expliciet. Maar een nog veel groter deel speelt zich onder de waterlijn af. Deze groepsdynamiek kan het teamleren bevorderen of juist in de weg staan. Het resultaat van teamontwikkeling ligt vooral op het gebied van interactie, communicatie en samenwerking.

Wat leer je?

Je leert als team nog beter samen te werken en vanuit eigen verantwoordelijkheid te werken aan de door jezelf gestelde doelen. Het resultaat van de training is dat er binnen de school als organisatie een open communicatie ontstaat waarin iedereen optimaal kan werken en leren. Iets wat uiteindelijk bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs.

Werkwijze

Het traject wordt in overleg met de schoolleiding afgestemd op de leervraag van het team.

In de training kijken we naar de dynamiek die actief is binnen het team. Daarnaast werken aan zowel het individuele bewustzijn als aan het collectieve bewustzijn. We gaan op zoek naar projecties, verwachtingen en teleurstellingen.

Door gebruik te maken van ervaringsgerichte oefeningen, ondersteund door theorie, ontwikkelen deelnemers meer grip op hun functioneren: ervaringen worden zowel in een theoretisch als in een praktisch kader geplaatst. Inbreng van persoonlijke werkervaringen, directe reflectie en feedback zijn belangrijke aspecten van de training.

Zo ontstaat een gezond klimaat, de basis voor een vruchtbare samenwerking in een collegiaal team.

Geïnteresseerd in deze training?

Bel of mail ons als je interesse hebt in de training “Teamwerken is teamleren“. We vertellen je er graag meer over.