Lichaamswerk voor leerkrachten

Werken in het onderwijs is een bron van plezier, creativiteit en levendigheid. Wat nu wanneer het plezier verdrongen wordt door spanning?

De training “Lichaamswerk voor leerkrachten” is een training van drie dagdelen die bedoeld is om je wakker te houden. Je ontwikkelt inzicht in de invloed van je lichaam op je functioneren voor de klas en krijgt handvatten om meer ontspannen en met plezier aan het werk te zijn en te blijven.

Workshop 1: Ontspannen voor de klas

Een leerkracht: de duizendpoot die van alles tegelijk moet doen. Soms is het lastig om hiermee om te gaan en dat maakt werken in het onderwijs soms stressvol. ‘Stress’ is een vaak voorkomende reden voor ziekteverzuim.

In deze workshop krijg je een aantal technieken en lichaamshoudingen aangereikt dat je kan ondersteunen om ontspannen te blijven of weer te worden in situaties van stress.

Workshop 2: De leerkracht als spiegel

“Wat je zegt dat ben je zelf!” is een veel gehoorde uitspraak van kinderen waar veel waarheid in schuilt. Werken met kinderen laat ons steeds opnieuw in de spiegel kijken. Onze lichaamshouding, gedrag en acties hebben effect op leerlingen.

In deze workshop onderzoek je wat het effect van jouw gedrag is op de kinderen. En hoe je door het bijsturen van je eigen houding de sfeer in de klas kunt beïnvloeden.

Workshop 3: Van macht naar kracht voor de klas

Positieve relaties met leerlingen en helemaal met leerlingen die we als gedragsmoeilijk ervaren, vinden we belangrijk. Soms heb je het gevoel de orde te verliezen, of ben je de hele dag bezig met controle houden i.p.v. lesgeven. Heb je jezelf wel eens horen zeggen: “Ik lijk wel een politieagent”?

In deze workshop krijg je handvatten aangereikt om orde te houden door het inzetten van je kracht i.p.v. door te dreigen vanuit (on)macht. Je krijgt zicht op hoe je de grenzen van jezelf én die van de organisatie kunt bewaken, zonder dat het je veel moeite kost.

Werkwijze

In deze training wordt gebruik gemaakt van ervaringsgerichte oefeningen. Deelnemers krijgen meer grip op hun functioneren doordat ervaringen zowel in een theoretisch als in een praktisch kader worden geplaatst. Het kenmerkende van deze training is dat er wordt uitgegaan van de praktijk van de deelnemers. Hierdoor is het geleerde direct in de eigen werksituatie toepasbaar.

Geïnteresseerd in deze training?

Bel of mail ons als je interesse hebt in de training “Lichaamswerk voor leerkrachten“. We vertellen je er graag meer over.