‘Leiderschap begint altijd met zelfkennis’
Wat een leuk artikel over (vrouwelijk) leiderschap, over het belang van therapie, coaching, mentoring, over kwaliteiten en valkuilen en over jezelf zijn in een leidinggevende functie.
Onderwijsbegeleiding vanuit ervaring
Wat een leuk artikel over (vrouwelijk) leiderschap, over het belang van therapie, coaching, mentoring, over kwaliteiten en valkuilen en over jezelf zijn in een leidinggevende functie.
Wil je je als professional ontwikkelen is het essentieel om naar je eigen persoonlijkheid te kijken en jezelf vragen te stellen als: wat leef ik mijn kinderen / studenten voor? Welke spiegel bied ik hen aan? Wil ik hen iets leren, hoe zit het met mijn eigen leren? Zo worden onze leerlingen en studenten onze spiegel. Durf jij daarin te kijken?
Waar op een ‘normale’ dag rond 8.15 uur schoolpleinen volstromen en schooldeuren open gaan bleef het op 27 juni stil. 90 procent van de basisscholen hield in het eerste uur zijn deuren gesloten. De hoge werkdruk in het onderwijs was het belangrijkste waartegen de leerkrachten afgelopen week te hoop liepen tijdens hun actie.
Het is de motivatie voor veel leraren: dat je een verschil maakt. Dat je in het leven van een leerling iets wezenlijks kunt betekenen. Door je jezelf bewust te worden van je eigen handelen, door inzichten over jezelf op te doen en door bereid te zijn te reflecteren kan ook jij die leerkracht zijn die het verschil maakt!
Een Japanse basisschoolonderwijzer bereidt zijn leerlingen voor op de Echte Wereld. Niet door de nadruk op ‘van je afbijten’ of ‘je mannetje staan’ te leggen, maar juist door luisteren, delen en verbinden. Niet door tegen problemen te vechten, maar door ze te accepteren voor wat ze zijn.
Hoe kan het onderwijs verbeterd worden? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven, maar deze basisschool en scholen voor voorgezet onderwijs laten in elk geval zien hoe het anders kan.
Als kinderen zich misdragen op school krijgen ze straf, bijvoorbeeld nablijven. Een Amerikaanse school vervangt strafmaatregelen door ademhalingsoefeningen en meditatie.
In dit filmpje laat John Hattie (auteur van “Visible Learning”) zien waarom zijn credo “Know thy impact” de kern is van onderwijsverbetering.